afbeelding 238.jpg

Wees niet bang - ontmoetingsdag pastores juni 2012

Op 7 juni was het weer zover! Op Kaageiland kwamen de pastores van het Dekenaat Amsterdam samen om elkaar te ontmoeten en te bemoedigen. Uit diverse regio’s van het dekenaat, maar ook uit de categoriale zielzorg en de emeriti waren ongeveer 40 pastores aanwezig. De inmiddels vertrouwde locatie van de Stal op de Kaag, middenin de natuur, en met onovertroffen gastheerschap, bood ook deze keer weer een unieke setting voor een ontspannen dag.

Deze ontmoetingsdag met elkaar begon traditiegetrouw met een ontmoeting met God in een korte gebedsviering in het nabijgelegen kerkje. We lazen onder andere uit Matteüs 10:26-33 en psalm 27, en hiermee werd al enigszins gepreludeerd op het verdere inhoudelijke thema van deze dag. Deken Ambro Bakker hield namelijk daarna een inspirerend betoog met als titel ‘Weest niet bang”, dat als volgt begon:

Vandaag geen hooggeleerde sprekers en professoren, geen experts, geen pastoraal-psychologen, die ons komen vertellen hoe je met angst om moet gaan en welke blokkades we moeten opruimen. Ook vandaag ligt de nadruk op het elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en met elkaar delen. Bij een onderwerp als “Weest niet bang” gaat het vandaag om onze eigen pastorale ervaringen en belevingen in een wereld, en zeker in onze kerk, waar veel zaken aan het veranderen zijn. Hoe gaan wij met die veranderingen om? De volledige tekst van de inleiding vindt u hier.

Na de lunch ging het gezelschap in kleine groepjes uiteen, om oa. aan de hand van de meegeleverde vragen verder te reflecteren op de inleiding. Deken Bakker gaf wel aan, dat het vooral ging om het onderlinge gesprek en dat de vragen slechts dienden als mogelijk handvat. Enkele reacties na deze gesprekken: ‘nou, dat heeft aardig wat losgemaakt in ons groepje’; of ‘ik heb hier hele andere benaderingen gehoord’ of ‘hier heb ik wel wat aan’. 

Door de beperkte tijd konden we natuurlijk niet tot in alle details op het thema ingaan, maar algemeen werd het gesprek erover wel ervaren als ‘een por in de zij om ondanks alles weer verder te gaan’. Zoals Deken Bakker in zijn afsluitend woord, tijdens de gezellige borrel, ook zei: het kan natuurlijk ook niet dat wij op alle vragen die ook vandaag aan de orde zijn gekomen, een antwoord vinden. Maar het is goed om op deze wijze, al is het maar een of twee keer per jaar, als pastores van ons dekenaat bij elkaar te zijn en met enige inspiratie weer naar onze verschillende werkplekken teruggaan. Het belangrijkste is, dat wij elkaar vasthouden!

Tenslotte riep hij de aanwezigen ook op, zich bij het secretariaat van het dekenaat te melden als iemand een goed idee heeft voor een thema voor de volgende bijeenkomst. Of mogelijk weet u zelf veel van een interessant onderwerp en wilt u daar de collega’s iets over vertellen. Uw voorstellen zijn van harte welkom via dit mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ">Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 
 Lees hier de volledige tekst van de inleiding